Clara Blass

Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Playing with the colors of movement Using and stimulating the mood of the individual

Painting the emotions of the body

Ik ben Clara, een 23 jarige duitse maker, performer, dansdocente en een van de coaches van dansthuis.nl dit jaar.

Voor dit project ga ik dus twee stukken maken met twee verschillende gezinnen. Maar wat betekent maken dan eigenlijk voor mij? Voor mij is maken jezelf openen naar anderen en ter gelijker tijd open staan enontvangen. Deze twee aspecten vormen samen een belangrijk onderdeelvoor mij tijdens het creëren van een stuk: het delen en communiceren. Ik geloof dat als je jezelf blootstelt en je eigen bevindingen deelt, er heel veel terug komt vanuit je dansers en zo een connectie ontstaat die een veilige sfeer creëert waarin iedereen durft zichzelf te laten zien en te experimenteren zonder teveel na te denken.

Dit is een tweede essentiële aspect; het experimenteren, uitproberen en losgaan. Ik ben iemand die graag veel materiaal maakt, veel beweegt en uitprobeert en daarin variaties en mogelijkheden zoekt om tot nieuwe composities te komen. Maar altijd met de vraag ‘hoezo’? Het zoeken naar wat onder de oppervlakte ligt, elkaar beter te leren kennen en weg te stappen van de afstand tussen choreograaf en performer. En zonder deze afstand de mensen in de performers zien en met deze mensen iets waardevols creëren. Bewegingen zijn niet puur toevallig voor mij; Elke bewegingen betekent iets voor het stuk. Achter elke beweging, ligt meer dan alleen een lichaam die beweegt. Elke beweging heeft haar eigen intenties, sensaties en een gevoel. Gevoel staat voor mij niet altijd centraal, het is dus niet altijd deel van het concept. Maar we zijn allemaal mensen met heel veel verschillende emoties, gevoelens en stemmingen.

Daarom ben ik in mijn repetities veel bezig met gevoel. Want ik ben bezig met mensen. Waar voel je de beweging in je lichaam? Welk gevoel heb je hierbij en welk gevoel wil je uitdrukken en delen? Dit is voor elk individu verschillend en zo ontstaan er bij alle gevoelens die we zo in ons dragen altijd weer nieuwe manieren om te bewegen. Dat is het mooie aan makerschap; het is en blijft nooit hetzelfde. En het is authentiek. Het is echt. Het is puur. 

Coach Clara Blaß

Gecoachte deelnemers

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door: